Kdo je Aleš Bržan?

Večina ga pozna kot priljubljenega radijskega voditelja na Radiu Capris, kjer je skoraj dve desetletji vodil oddajo Aleš sam doma. Radio je bil v Aleševem življenju le prijeten hobi, ki mu je popestril torkove večere. Aktiven je bil na veliko družbenih področjih in ima dober nabor izkušenj tudi na področju politike, predvsem študentske in mladinske.

Rodil se je v Kopru 15. februarja 1976, očetu agronomu in mami profesorici slovenščine, ljubiteljici istrskega narečja. Že v svoji mladosti je kazal željo po aktivnem preživljanju prostega časa, ki je kasneje preraslo v aktivno spodbujanje organiziranja mladih in dogodkov v občini. 

alesbrzan

V gimnazijskih letih je bil aktiven v rokometnem klubu, pel je v mladinskem pevskem zboru, skrbel je za foto krožek in obujal šolski radio. Prav čar šolskega radia je bil povod za začetek radijske poti, kot sam pravi: »Radio ti pride v kri, se pretoči v srce in tam tudi ostane«. Svoje radijsko delo je do zaključka lokalnih volitev zamrznil, priznava pa, da mu ta hobi precej manjka.

Med študijem na Fakulteti za pomorstvo in promet je spoznal študentsko organiziranje v piranski občini, koprski študentski klub (KŠOK) pa je še potreboval pravi zagon. Z nekaj somišljeniki je študentski klub postavil na nove temelje, pridobil prostore za njegovo delovanje, povečal število članov in aktivistov, uredil financiranje in razširil nabor projektov. Skupaj so oživljali mesto in študentsko sceno. Med njegovimi odmevnejšimi projekti je Oživela ulica, ki je takrat zaspanemu Kopru prvič ponudila dogajanje sredi tedna. Projekt je prerasel v tradicionalno prireditev.

Po končanem študiju se je zaposlil, hkrati pa se aktivno vključil in vodil ekipo mladih, ki so se vključili v postopke za ustanovitev Mladinskega sveta Mestne občine Koper. S svojo umirjeno in argumentirano držo ter znanjem komunikacije je takrat uspel združiti mladinske organizacije lokalne skupnosti in tudi druge zainteresirane mlade občane. Med glavnimi dosežki organiziranosti mladih je gotovo ločitev sredstev za otroke in mladino v proračunu MOK ter znatno povečanje sredstev za mladinske projekte. Občinski svet je sprejel tudi Odlok o uresničevanju interesa mladih v Mestni občini Koper, ki ga je pripravil s skupino zagnanih mladincev. Žal se Odlok nikoli ni začel izvajati.

Po tridesetem letu se je posvetil poslovnemu delu. Kljub temu se ni nikoli popolnoma odpovedal angažiranosti v družbi. Povabili so ga h kandidaturi za mesto generalnega sekretarja Študentske organizacije Slovenije, kjer je bil imenovan za obdobje 2007-2009. V tem obdobju je vodil tudi postopek elektronizacije subvencionirane študentske prehrane. Študentski predstavniki se ga spominjajo tudi kot človeka, ki je zaradi kršitev študentskih volitev izbrisal iz registra študentskih organizacij (in financiranja) Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani do izpeljave poštenih volitev.

V zadnjem desetletju je Aleš podjetnik, direktor manjšega podjetja, ki še vedno pomaga pri izpeljavi dogodkov in projektov v občini Koper in širše.

Leta 2014 je že nastopil na lokalnih volitvah kot kandidat za župana stranke SMC in z dobrim rezultatom postal član občinskega sveta MOK. Nekaj mesecev po volitvah je stranko SMC protestno zapustil.

Aleš je močno vpet v družbeno dogajanje. Želi sodelovati in prisluhniti vsem občanom. Zato je zbral ljudi, ki ga dobro poznamo in verjamemo vanj in dal pobudo za ustanovitev nove stranke Lista Aleša Bržana.

Ceni družinsko življenje in želi ustvariti prijazno, zeleno in spodbudno okolje za vse družine v občini. Tudi sam si je že ustvaril družino in večkrat poudarja, da želi razvoj svojega in drugih otrok v zdravem okolju.

Verjamemo vanj, ga spoštujemo in zato želimo z njim soustvarjati drugačno zgodbo za življenje v našem okolju.

Lista Aleša Bržana se bo udeležila lokalnih volitev in poskušala pritegniti čim več dobro mislečih občanov, ki si želijo lepo, urejeno, zeleno, prijazno, dostopno vsem in spodbudno življenjsko okolje.